fbpx

Çok satan kitaplar yazmanın formülleri 

Yayınevi yöneticilerinden, çok satan kitaplar yazmanın formülleri

Gülenay Börekçi

Elif Şafak’ın Aşk’ı niçin satış rekorları kırdı? Da Vinci Şifresi’yle ortalığın tozunu attıran Dan Brown’un kazandığı inanılmaz şöhretin sırrı ne? Harry Potter’ın elektrik parasını bile ödemeyecek kadar yoksul olan yazarı J.K. Rowling nasıl dünyanın en zengin kadını oldu? Çok satan roman yazmanın gizli formülü var mı?

Tıpkı sinemada, bilgisayarda, televizyonda olduğu gibi kitap sektörünün de çok satanları var. Dan Brown, J.K. Rowling, Stephen King, Stieg Larsson, Adam Fawer, Stephenie Meyer, Paulo Coelho, Jean-Christophe Grangé, Umberto Eco gibi yazarların romanları tüm dünyada çok satıyor. Ayrıca Elif Şafak, Orhan Pamuk, Ayşe Kulin, Ahmet Ümit, Tuna Kiremitçi ve Ahmet Altan gibi Türk yazarlar da neredeyse her eserlerinde çok satan yaratmayı başarıyor. Çok satan bir kitap yazmanın püf noktaları olup olmadığını araştırdık, yayınevi yöreticileriyle de konuşarak altın formülleri ortaya çıkardık.

DENİZ YÜCE-Doğan Kitap 
“Dil oyunları sevilmiyor”
Çok satan olmak için bazı tavsiyelerim var: Yazmadan önce okumak, okumak, okumak… Sonra da içinden geldiği gibi yazmak. Okur, kendini kahramanın yerine koyabildiği, mekânı zihninde canlandırabildiği hikâyeler istiyor. Dil oyunlarından ziyade kolay takip edilecek cümleleri yeğliyor.

MELTEM ERKMEN-Epsilon
“Eğilimleri hissetmek gerek”
Eğilimleri hissetmek, özlemlere hitap etmek ve bunları okuyucunun beynine ya da yüreğine dokunacak biçimde kaleme almak gerek. Alacakaranlık dizisinin yaratıcısı Stephenie Meyer’in başarısı burada. Tutkulu bir aşka özlem o kadar artmıştı ki, Meyer böyle aşkların hâlâ yaşanabileceğini gösterdi.

DEMET ALTINYELEKLİOĞLU-Yazar
“Uçacak kadar hayal edin”
Çok satan birkaç kitabın yazarıyım ama özel bir formülüm yok. Ama size som altından bir kural verebilirim: Uçmayı başarabilecek kadar çok hayal etmeli, ama yeniden iki ayağınızın üzerine konabilecek kadar da mantıklı olmalısınız.

“Kadınlar roman okuyor erkekler sevişiyor”

Artemis Yayınları’nın yöneticisi Ilgın Sönmez Toydemir’e göre kadın okurlar yayıncıların gözbebeği:
“Kadın duygusal tatmin ararken, erkek eylem istiyor. Kendi hayatında aradığını bulmakta zorlanan kadın, çıkışı sinemada ve romanda arıyor. Erkek ise evde kitap okumak yerine arkadaşlarıyla maç seyrederek, politika konuşarak, balık avlayarak ve daha sık sevişerek sıkıntısını gideriyor. Çok okunmak isteyen biri, önce kitap kurdu, sonra dil ve hikâye cambazı olmalı. Psikoloji ve sinemadan anlamalı. Ekonomi yönü güçlü olmalı. Ekonomi duygusu olmayan yazar, hikâyesini gereksiz ayrıntılarla doldurur.”

Yaratıcı Yazarlık 154 Adet Yazı
Yaratıcı Yazarlık, esasında birçok kişinin kafasındaki yazar imajının kendisidir. Yani kurguladığı veya gerçeğe dayalı bir konuyu kurgulayarak roman, hikaye vb. edebi türde ifade etmen uğraşı. Yaratıcı yazarlar sıklıkla “tıkanma” veya “kısırlaşma” denilen dönemlere girerler. Yazarken zorluk yaşarlar. Bu zamanlarda onlara yol gösterecek teknikler, moral verecek alıntılar ve fikir verecek yerli veya yabancı yazarların deneyimleri bu sitede Türkçe olarak yer alacak.

İlk Yorumu Sen Yap!

Yorum Yap!