1- Çok satanların ortak özelliği, sinemaya ya da televizyona uyarlanabilir olmaları ve müthiş bir görsellik içermeleri. Hollywood’un para makinelerinden Dan Brown ve Stephen King’den Türkiye’de televizyon yapımcılarının gözdesi olan Ayşe Kulin’e, burada sözünü ettiğimiz tüm yazarların kitapları bu özellikleri taşıyor.
2- Aşk her zaman en gözde tema. Hele hikâyenin sonunda aşk, tüm engellere rağmen galip geliyorsa… Elif Şafak’ın satış rekorları kıran romanı Aşk, buna en müthiş örnek.
3- Çok satanlar arasında sadece kurgu eserler yok; inceleme ve araştırma kitapları, komplo teorileri, anı ve biyografiler de var. Hikâyenizi tarihi bir arka plana dayandırabilirseniz kitabınızın çok satması garanti. Ahmet Ümit’in İstanbul Hatırası adlı romanının çok satanlar listesinde uzun süre kalması hiç şaşırtıcı değil.
4- Bir ilki gerçekleştirmek de çok önemli. Çok satan kitapları taklit eden ikinci el uyarlamalar orijinalleri kadar başarılı olamıyor. Kanıt isteyenlere soralım: Orhan Pamuk ve Umberto Eco taklitlerinin adlarını kaç kişi hatırlıyor?
5- Okur kitlesini, hem Türkiye’de hem dünyada kadınlar oluşturuyor. Daha çok aşk temalı romanları; Canan Tan’dan Candice Bushnell’e, en hafifinden en hüzünlüsüne aşkı farklı şekillerde anlatan yazarları tercih ediyorlar. Erkekler ise Jean-Christophe Grangé tarzı polisiye gerilimlerle inceleme ve araştırma kitaplarına yöneliyor. Elif Şafak gibi yazarlarınsa uniseks, yani hem kadınlardan hem erkeklerden oluşan bir okur kitlesi var.
6- Kişisel gelişim, günümüzün vazgeçilmez kitap türü. Zira kısa yoldan mutluluk ve başarı vaatlerine herkes bayılıyor. Simyacı örneğindeki gibi romanlarını kişisel gelişimle harmanlayan Paulo Coelho’nun başarısının sırrı burada.
7- Çok satanlarda aslolan hikâye. Tıpkı Ayşe Kulin’in ya da Dave Eggers’in kitapları gibi. Sağlam kurgunun önemini iyi bilen Kulin ve Eggers, ne anlattığını önemsediğimiz yazarlardan. Deneysellik arayışındaki yazarların kitapları çok satanlar arasına giremiyor.
Yorum Yap!
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.