fbpx

Karakter Yaratmada Genel Kurallar

Zümrüt Bıyıklıoğlu*

  • Yarattığınız kişlere derinlik katmak için zaman ve mekânları kullanın. (Geçmişi, nerede yaşadığı gibi.)
  • Karakterinize bolca soru sorun, onu en iyi siz tanımalısınız. Ne yediğinden ne giydiğine, zevklerinden arkadaşlarına, zayıflıklarından korkularına kadar tanımlayın.
  • Karakterini sempatik değil empatik olmalı. Okuyucu onu sevmekten çok, onda kendini bulmalı.
  • Hangi okuyucu grubuna hitap ediyorsanız kahramanınızı ona göre seçin. Çocuk okur için çocuk ya da hayvan karakterler, kadınlar için yaş grubuna göre kadın karakterler…
  • Karakterinizi yaratırken en ufak detayına kadar tüm özelliklerini bilin, ancak  bunlardan sadece öyküde işinize yarayacakları kullanın. Gereksiz bilgi hem kafa karıştırır hem de okuyucuda gereksiz beklenti yaratır. Bariz bir özelliği varsa tüm öykü boyunca bunu kullanın.
  • Karakter sayısında dikkatli olun. Fazladan her karakter başka bir olay, başka bir bağ demektir. Öykünüze hizmet etmeyen karakterleri çıkarın.
  • Karakterinizin diyaloglarını ve eylemlerini, verdiğiniz özelliklere uygun yazın. Eğitimsiz biriyse felsefe yapmasına izin vermeyin, karakterin ağzından konuşmayın. Bırakın olduğu gibi davransın.

Bu kuralların genel olduğunu, sanatta kuralların her zaman yıkılabileceğini, bu yüzden de yazmanın tekdüze ve sıkıcı olmadığını tekrar hatırlatmak isterim.

*Yeni Başlayanlar İçin Yaratıcı Yazarlık, bibliyon yayınevi, 2016, İstanbul, s. 37-39

Yaratıcı Yazarlık 154 Adet Yazı
Yaratıcı Yazarlık, esasında birçok kişinin kafasındaki yazar imajının kendisidir. Yani kurguladığı veya gerçeğe dayalı bir konuyu kurgulayarak roman, hikaye vb. edebi türde ifade etmen uğraşı. Yaratıcı yazarlar sıklıkla “tıkanma” veya “kısırlaşma” denilen dönemlere girerler. Yazarken zorluk yaşarlar. Bu zamanlarda onlara yol gösterecek teknikler, moral verecek alıntılar ve fikir verecek yerli veya yabancı yazarların deneyimleri bu sitede Türkçe olarak yer alacak.

İlk Yorumu Sen Yap!

Yorum Yap!