fbpx

Orhan Kemal hangi arada, nasıl yazıyordu? 

Yaşar Kemal*

Orhan benim gençlik yıllarımın Adana’sının en ünlü futbolcusuydu.(..) Beş yıldır Adana’dan ayrı hapiste olmasına karşın onun ünü daha dillerdeydi.

1943 sıralarıydı ve Orhan Kemal’in Orhan Raşit adıyla dergilerde hikayeleri çıkıyordu. Usuldan usula ünü yayılıyordu. Bu sıralar bir arkadaş tanıştırdı bizi: Reşat Enis.

Ben ona şiirlerimi okumaya başladım.  Dinledi: “İyi,iyi. Güzel” dedi.

Kızı yıldız vardı, oğlu Nâzım ya yeni doğmuş ya da doğmamıştı. Hiç kimse Orhan’a iş vermiyordu.(…) O zaman Orhan Kemal adıyla İstanbul’da hikayeleri,kitapları yayımlanmaya başladı.Ve onlardan az da olsa paralar geldi. Her hikâye parası,her kitap parası gelince sevincimize diyecek yoktu.

Daha romanını yazmadan beni Murtaza’yla tanıştırmıştı. Öyle bir muhabbetle konuşurdu ki Murtaza’dan.. Bir insan çocuğundan bile öyle muhabbetle söz edemez.

Orhan Kemal’in işçi arkadaşları, sevdiği insanlar hem romanlarına kahraman olurlar,hem ona malzeme verirler. Bereketli Topraklar’ı Orhan Kemal’e Selahattin Usta anlatmıştır. Avare Yıllar’ın İzzet Usta’sı da İsmail Usta’dır.

…1948 yıllarına doğru Orhan Kemal Adana’da kendisine bir iş bulabildi. Verem Savaş Derneği’nde bir kâtiplik verdiler ona. Hem kâtiplik,hem tahsildarlık, hem kapıcılık, bir dairede ne varsa hepsini.

Ben de artık hikâye yazmaya başlamıştım. Köyümden altı ayda bir Adana’ya geliyor, hikâyelerimi Orhan Kemal’e okuyordum.

1949-1950 yıllarında inanılmaz baskı altına soktular bizi. Polis bize soluk aldırmıyordu.

..polis halkı bizim üstümüze saldırtıyordu. Sokağa çıkamaz olmuştuk. Orhan’ın karısı ,Orhan da sokağa çıkamıyordu(..) Orhan’ı Verem Savaş’tan kovdular. Bir gün buluştuk. Haydi İstanbul dedik. Bir el arabası alacak, sokaklarda sebze satacaktık. İstanbul’da para bulamadık. Sebzecilik de suya düştü.

Ben hala şaşarım: Orhan bu güzelim kitaplarını, bu dert, bu bela içinde nasıl vakit bulur da yazar?

Benim şaştığım, bu koşullar altında her gün biraz daha nasıl olgunlaştığıdır. Örneğin bir Eskici ve Oğulları, Bereketli Topraklar’dan daha güzeldir. Bir Hanımın Çiftliği bir Baba Evi’nden daha güzeldir.

*Binbir Çiçekli Bahçe: Yazılar-Konuşmalar, YKY, 2009

Yaratıcı Yazarlık 154 Adet Yazı
Yaratıcı Yazarlık, esasında birçok kişinin kafasındaki yazar imajının kendisidir. Yani kurguladığı veya gerçeğe dayalı bir konuyu kurgulayarak roman, hikaye vb. edebi türde ifade etmen uğraşı. Yaratıcı yazarlar sıklıkla “tıkanma” veya “kısırlaşma” denilen dönemlere girerler. Yazarken zorluk yaşarlar. Bu zamanlarda onlara yol gösterecek teknikler, moral verecek alıntılar ve fikir verecek yerli veya yabancı yazarların deneyimleri bu sitede Türkçe olarak yer alacak.

İlk Yorumu Sen Yap!

Yorum Yap!