fbpx

Yaratıcı Yazarlık Kitapları

Yazar Olmak

Dorothea Brande

Çevirmen: Mustafa Yıldırım
Yayınevi : Ötüken Neşriyat
Sayfa Sayısı: 124
Baskı Yılı: 2001

“Hikâye ve roman yazmak isteyenlerin temel problemlerini ele alan bu kitap, yaklaşık yetmiş yıl önce yazılmıştır ve konusunda klasik olarak kabul edilen bir eserdir. Hikâye ve roman yazmanın teknik konuları ile ilgilenmez, daha temel konuları ele alır. Yazmak için ilham perisi bekleyenlerin, kafasındaki hikâyeyi yazıya dökemeyenlerin, yeterli ve doyurucu bir şekilde yazı yazamayanların, yazılarında yakaladığı kaliteyi sürdüremeyenlerin sorunlarına çare arar. Bu temel sorunlar zamana göre değişmeyeceği için bu kitabın eskimesi de söz konusu değildir.

“Deha öğretilebilir derken Mrs. Brande haklıdır” diyor John Gardner, ‘çünkü deha az çok herkeste bulunan bir şeydir. Ve Mrs. Brande yazarlara bu kabiliyetlerini nasıl kullanacaklarını, içlerindeki yazarı nasıl ortaya çıkaracaklarını öğretmeye çalışıyor.’

Bu kitap, düşündüklerini yazıya dökmek isteyenlere Mrs. Brande’nin bir mirasıdır. Güvenilir, ilham verici ve davetkâr bir yaklaşımla beklentileri daha önsözde dile getirir: “Bu kitabın, benzeri olmayan bir kitap olduğuna inanıyorum… çünkü ben yaratıcılığın bir sırrı olduğunu ve bunun öğretilebilir olduğunu düşünüyorum. Bu kitap baştan sona işte bu sırla ilgilidir.”
Bütün yazarların ve yazar olmak isteyenlerin, bu kitapta öğrenecek bir şeyler bulacağına inanıyoruz.”

 

Yeni Başlayanlar İçin Yaratıcı Yazarlık
Zümrüt Bıyıklıoğlu

Sayfa Sayısı: 168
Baskı Yılı: 2015
Dili: Türkçe
Yayınevi: Esen Kitap
Sayfa Sayısı : 168
İlk Baskı Yılı : 2015

Zümrüt Bıyıklıoğlu, Yeni Başlayanlar İçin Yaratıcı Yazarlık kitabında, sade bir dille bir yazar adayının nereden ve nasıl başlaması gerektiğini anlatıyor.
Çatışma, olay örgüsü, karakter oluşturma, başlangıç cümlesi, mekân ve zaman tercihi gibi kurmaca metnin ihtiyacı olan ögeleri dünya ve Türk edebiyatından örneklerle anlatan Bıyıklıoğlu, verdiği alıştırmalarla yazar adaylarının kalemlerini geliştirmelerine yardımcı oluyor.
Birinci kitabı, Küçük Yazarın El Kitabı’nda çocuklara kurmacayı anlatan yazar, yaratıcı yazarlık atölyelerinde bire bir edindiği birikimi bu kitapta herkes için sunuyor. Kurmacanın dünyasına girmek isteyen herkes, basit ve temel teknikleri bu kitapta bulabilir.

Adım Adım Yaratıcı Yazarlık
Can Akkiriş

Sayfa Sayısı: 312
Baskı Yılı: 2015
Dili: Türkçe
Yayınevi: Ozan Yayıncılık
Sayfa Sayısı : 312
İlk Baskı Yılı : 2015

Yazarın Kaleminden:
Yaratıcı yazarlık tekniklerini öğrenerek bir hikaye oluşturmak konusunda gereksiniminiz olan tüm bilgileri topluca bu kitapta bulacaksınız. Bölümleri okuyup çalıştıkça yaratıcı yazarlığa doğru adım adım ilerleyeceksiniz. Bu kitapta yazılan her şeyi yüz yüze yapılan atölye çalışmalarında da uygulayarak çok başarılı sonuçlar aldığımı, bunun kitapla kendi kendine çalışanlar için de geçerli olduğunu bilmenizi isterim.
Yaratıcı yazarlık, hayal gücünüze fazla mesai yaptırmakla başlar. Bu nedenle bu kitabı okumaya ve bu konuda çalışmaya başladığınız andan itibaren kendinizi bir atölyeye devam ediyor kabul etmeniz, yaşam şeklinizi buna uygun hale dönüştürmeniz ve yaratıcı yazarlık çalışması ve yazım konularına zaman ayırmanızı istiyorum. Kabul edersiniz ki, yalnızca okuyarak, üzerinde çalışmadan yazar olunamaz.
Kendinizi yaratıcı yazarlık yolunda ilerleyen biri olarak görmeye başladığınızda yaşamınızda pek çok şeyin de değişmeye başladığını fark edeceksiniz. Okuduğunuz romanda, izlediğiniz film ya da dizide senaryoların nasıl ilerlediğini, yazarın ne yapmayı planladığını, okuyucuya ne düşündürmek istediğini neredeyse bir dedektif titizliğiyle çözmeye başlayacaksınız. Artık romanları okur, filmleri izleyici sıfatıyla okumanız, izlemeniz mümkün olamayacak. İnceleyen, araştıran, keşfeden alışkanlıklarınız oluşacak ve yaratıcı yazarlığa daha da hızla koşmaya başlayacaksınız. Sizlerle bir sonraki buluşmamızın en geç sizin yazdığınız kitaplarla olmasını diliyorum.

Yazın Sanatı ve Yaratıcı Yazarlık
Ray Bradbury
Çevirmen: Deniz Kurt
Yayınevi : Altıkırkbeş Basın Yayın
Sayfa Sayısı: 152
Baskı Yılı: 2015

Ray Bradbury, Mars’tan getirdiği parçaların üzerinde bulunan garip simgeleri bu sefer bizler için çözümlüyor.
Yazın hayatı boyunca moral bozucu ve keyif verici birçok uçuk kategoriyi bir araya getirme becerisiyle bizleri karşılayan Bradbury, ” canavarlar, iskeletler, sirkler, karnavallar, dinazorlar ve Mars ” arasındaki bağlantıları nasıl kurduğuna ilişkin ipuçlarını, herkesi aynı kuşku tüneline bindirerek anlatıyor. Her gün en az bin sözcük yazamadığımız bir yaşamdan en fazla ne bekleyebiliriz ki ?

Büyübozumu – Yaratıcı Yazarlık
Murat Gülsoy
Sayfa Sayısı: 224
Sayfa Sayısı : 224
İlk Baskı Yılı : 2000

 

 

 

 

 

 

Yazarlık Okulu
Öykü ve Roman Yazma Teknikleri
Necdet Karasevda

Yayınevi : Kaldırım
Sayfa Sayısı : 272
İlk Baskı Yılı : 2013

Araba kullanmayı, yüzmeyi, bisiklete binmeyi, resim yapmayı, bağlama çalmayı, ayakkabı boyamayı, film çekmeyi annesinin karnında öğrenen biri var mı? Ya da doğuştan kasap olarak, piyanist olarak doğan biri?
Hiç kimse anasının karnından badana yapmayı, topa röveşata vurmayı, yankesicilik tekniklerini öğrenemez. Bunların hepsi belirli bir süreçte, çeşitli eğitim ve uygulamalarla öğrenilmiş şeylerdir.
Maradona’nın gol kralı, Picasso’nun soyut resimler yapan bir ressam, Tarkan’ın bir pop star olarak doğması çok inandırıcı olmadığına göre, bir kişinin yazar olarak doğması da beklenilemez.
Fakat yazarlık da birçok meslek ve uğraş gibi sonradan, çeşitli çalışmalarla, uygulamalarla, üstün bir çabayla elde edilebilecek bir kazanımdır.
İşte “Yazarlık Okulu bu gerçeklerden hareketle sana yazarlığın şifrelerini veriyor!
Bu kitap, konuşmayı bilen herkesin yazar olabileceğini ispat ediyor!

Sen de yazar olabilirsin!

 

Oyun Yazmak
Steve Gooch
Çevirmen: Filiz Ofluoğlu
Yayınevi : Mitos Boyut Yayınları , Tiyatro – Kültür Dizisi
Sayfa Sayısı: 144
Baskı Yılı: 1998

Bu kitap, oyun yazma sürecinde, ilk esinlenme anından başlayarak, konu, dramatik yapı, kişiler, diyalog, dozeltme ve özellikle tasarının başarıyla gerçekleştirilmesi için, yazarın kendi deneyimlerinden ortaya çıkardığı yol gösterici bir çalışmadır.

Kitapta ayrıca, oyunun nasıl tanıtılıp sahnelenmeye yöneltileceği, tiyatro topluluklarıyla çalışma yöntemleri, yazar haklarının korunması konuları da işlenmiş bulunmaktadır.
(Arka Kapak)

Oyun Yazarlığı
Hülya Nutku
Yayınevi : Eksik Parça
Sayfa Sayısı : 224
Ebat : 14×21
İlk Baskı Yılı : 2017
Baskı Sayısı : 1. Baskı

Tiyatronun üç bileşeni olarak metni/yazarı, oyuncu ve yönetmeni düşünürsek;
her birini buluşturanın yazılan hikâye olduğunu söyleyebiliriz.
Konu neye dair olursa olsun bir oyun bir metne dayanır.
Oyun yazarı, yazma eyleminin bu “özel” alanında neyi/nasıl yazmalı, anlatmalıdır peki? Bu ve benzeri birçok sorunun yanıtını içeren bir kitabı Oyun Yazarlığı’nı yazan, Hülya Nutku; aynı zamanda Dokuz Eylül Üniversitesi Tiyatro Bölümünde bu konunun dersini vermekte.
Oyun yazmayı iş/uğraş edinmek isteyenlere kılavuz bir kitap sunuyor Nutku. Bir yöntem oluşturmak, yazma disiplini edinmek için nereden/nasıl başlanması gerektiğini gösteren bir yöntem kitabı aynı zamanda Oyun Yazarlığı. Yazarlığı, yazmak eylemini değil; ama oyun yazarlığını öğreten, inceliklerini gösteren, nelerin olup olmayacağını anlatan bir kılavuz kitap Oyun Yazarlığı.
– Yazarın Bireysel Yalnızlığı
– Dram Sanatından Tiyatroya
– Oyunun Yapısını Oluşturan Temel Kavramlar
– Tiyatro Yapıtını Ortaya Çıkaran Temel Olgular
– Oyunun Gelişimi ve Aksiyonun Yönelişi
– Günümüz Oyun Yazarlığı

 

 

Herkes İçin Bilim Kurgu

16 Haziran 2022 0

TÜRKİYE BİLİŞİM DERGİSİ tarafından düzenlenen  Bilim Kurgu Öykü Yarışması’nın 24’sünün katılım şartları açıklandı. TBD’deh yapılan açıklamada “Yaşadığımız gerçekliğin bir adım ötesini düşlemeye küçük yaşlarda başlarız. Hayallerimizi yazıya dökmeyi öğrendiğimiz noktada kendi edebiyatımızla tanışırız. Bilim ve Devamını Oku

Şefika Onur Akatay ile 9-12 Yaş Yaratıcı Yazarlık Dersleri 

2 Mayıs 2022 0

📚🖌📒✏️📚🖌📒✏️📚🖌📒✏️📚🖌 Her bir ders 2 saat sürecek ve birebir yapılacaktır. 1. Hafta Yaratım sürecini kavrama, hayalleri kağıda dökebilme, yazım türleri, öyküye giriş 2. Hafta Macera, polisiye, fantastik, gerilim, komedi, bilimkurgu, aşk, tarih, fabl, senaryo türlerini Devamını Oku

Bomboş Bir Sayfayı Doldurma Çabası

28 Kasım 2020 0

Cheryl TANRIVERDİ* Yazmaya başlamadan önce ilham gelsin diye beklerken boş kağıda çaresizce bakmanın nasıl bir şey olduğunu çoğumuz biliriz. Ne denli beklersek o denli kötüleşir durum. Özel bir kaleme, sandalyeye ya da ışığa gereksinim duyduğumuz Devamını Oku