fbpx

Beş Kurumdan Ortak Yarışma

Türkiye’nin önde gelen beş kültür-sanat kurumu, ülkemizin kültür birikimine katkıda bulunacak yeni tiyatro yapıtları üretilmesi amacıyla ortak bir proje başlatıyor. BKM, DasDas, ENKA Sanat, İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) ve Zorlu PSM, başlattıkları “Ortak Yapım” projesiyle, 2020’de 10 yeni yapımın ülkemiz tiyatrosuna kazandırılmasını sağlayacak. Proje kapsamında desteklenecek oyun metinlerinden beşi, seçici kurul tarafından belirlenen oyun yazarlarına eser siparişi olarak verilirken, kalan beş metin için açık çağrı yapılacak. Proje kapsamında seçilen her oyun yazarına 7.500 TL tutarında destek verilecek.

Ortak Yapım’a başvurular 1 Temmuz’da başlıyor

Açık çağrıya başvurular 1 Temmuz 2020 saat 09.00’dan itibaren, 1 Ağustos 2020 saat 18.00’e kadar kabul edilecek. Başvuru formuna, 1 Temmuz 2020 saat 09.00’da ortakyapim.com adresinden ulaşılabilecek. Başvurular sonucunda destek almaya hak kazanan beş oyun metni, 15 Eylül 2020 tarihinde yine ortakyapim.com adresi üzerinden duyurulacak. Projenin seçici kurulunda tiyatro sanatçısı Demet Akbağ, Zorlu PSM Programlama Yöneticisi Duygu Bayram, tiyatro sanatçısı Mert Fırat, dramaturg Beliz Güçbilmez, tiyatro eleştirmeni, akademisyen, yazar Dikmen Gürün, ENKA Sanat Direktörü Gül Mimaroğlu, tiyatro sanatçısı Tilbe Saran ve İstanbul Tiyatro Festivali Direktörü Leman Yılmaz yer alacak.

Her kurum seçilen iki oyunun prodüksiyonunu üstlenecek

Başvuru ve seçim sürecinin ardından projeyi yürüten beş kurumun her biri, seçilen 10 oyun metninden ikisinin yapımcılığını üstlenecek. Oyunları sahneleyecek yönetmen ve oyuncu/topluluklar, yapımcılığı üstlenen kurum tarafından seçilecek. Oyunun prömiyeri de yapımcılığı üstlenen kurum tarafından belirlenen bir sahnede yapılacak.

Sahneye kolay uygulanabilir, turneye uygun, tek perdelik oyunlar bekleniyor

Projeden destek alacak oyunların, prodüksiyon özellikleri ve oyuncu sayısı açısından sahneye kolay uygulanabilir ve turneye uygun olmasına özen gösterilecek. Oyunların tek perdede tamamlanması ve oyun süresinin 45 dakika ile 75 dakika arasında olması önem taşıyacak.

Ortak Yapım projesine dâhil olan kurumlar, projeyle ilgili açıklamalarda bulundu

Ortak Yapım projesiyle ilgili olarak BKM CEO’su Zümrüt Arol Bekçe, “Türkiye’de kültür ve sanata yön veren, sanatı koşulsuz destekleyen beş değerli kurumu bir araya getiren ‘Ortak Yapım’ oluşumu hepimizi coşkuyla heyecanlandırıyor. Bu yıl 25. yılını kutlayan ve kendisini ‘Hayalciler Birliği’ olarak konumlayan BKM’nin varoluş misyonuyla da birebir örtüşen ‘Ortak Yapım’ projesi hiç kuşkusuz Türk Tiyatrosu’nun yeni nesil yazar yetenekleri için önemli bir buluşma oldu. Sahne sanatlarına gönül vermiş birçok yaratıcı kaleme heyecan ve ilham vereceğine inandığımız bu yeni güç birliği ile kazanan Türk Tiyatrosu ve tiyatro seyircisi olacak,” dedi.

DasDas Kurucu Ortağı Mert Fırat, “İçinden geçtiğimiz bu süreçte, kültür sanat dünyasının önemli değerleriyle ‘Ortak Yapım’ projesinde bir araya gelmekten mutluluk ve heyecan duyuyoruz. İlki gerçekleşen bu projeyle tiyatromuza hem yeni yazarlar hem de yeni metinler kazandırmanın, üretimlerimizi zor koşullar içinde olsak da devam ettirmenin ve umudu büyütmenin değerli olduğuna inanıyoruz. Heyecanımızı paylaşacak tüm yazar dostlarımıza şimdiden teşekkür ederiz. Umarız DasDas olarak bir parçası olduğumuz ‘Ortak Yapım’ seyircimize ve tiyatromuza ilham olacaktır,” diye konuştu.

ENKA Sanat Direktörü Gül Mimaroğlu, “ENKA Sanat olarak, 30 yılı aşkın süredir farklı sanat dallarından yenilikçi örnekleri sanatseverlerle buluşturmaya devam ederken, geliştirdiğimiz çeşitli proje ortaklıkları ile sanata destek sağlıyoruz. İlk defa beş kurumu bir araya getiren ve Türkiye tiyatrosuna yeni metinler kazandıracak olan bu projede yer almaktan büyük heyecan duyuyoruz. Tiyatromuzun yeni yükselen değeri yazarlarımızın üretimine vereceğimiz bu destek, aynı zamanda oyunların prodüksiyonunu da kapsadığından, oyuncu, yönetmen ve tüm sahne ekipleri için de bir nefes olacaktır. Bu projenin tiyatromuza yeni bir ivme kazandıracağına inanıyoruz,” dedi.

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) Genel Müdür Yardımcısı Yeşim Gürer Oymak, “İKSV’nin temel amaçlarından biri güncel kültür ve sanat üretimine katkıda bulunmak. Bu amaçla birçok proje yürütüyor, yeni eserler ürettiriyor, her yaştan sanatçı, yönetmen, oyuncu, yapımcı, müzisyen ve çevirmenlerin ihtiyaç duydukları destekle buluşmasını sağlıyoruz. İstanbul Tiyatro Festivali’yle uzun yıllardır ortak yapımcı olarak birçok oyunun sahnelenmesine katkıda bulunduk. Şimdi, ülkemizin ve dünyamızın içinde bulunduğu olağanüstü koşullar altında, belki de bu ihtiyacın en çok hissedildiği dönemde, bu güçlü birlikteliğin parçası olmaktan mutluluk duyuyoruz. İstanbul’da tiyatro alanında çalışmalar yürüten beş farklı kurumun yeni tiyatro yapıtlarının yaratılmasını desteklemek amacıyla bir araya gelmesi bize büyük bir heyecan veriyor. Projenin çok başarılı sonuçlar doğuracağına inanıyoruz. İlerleyen günlerde ‘Ortak Yapım’ın tiyatromuza sağlayacağı katkıları gururla takip edeceğiz,” dedi.

Kültür sanat alanına yön veren ve değer katan kurumlarla güç birliği yaparak tiyatroya destek vermek için kolları sıvadıklarını söyleyen Zorlu PSM Genel Müdürü Murat Abbas süreçle ilgili şunları söyledi; “Böyle bir dönemde kırılgan bir yapıya sahip kültür sanat sektöründe tüm ilgili kurumlar olarak sık sık bir araya gelip, ihtiyaçların ve öngörebildiğimiz kadar bizi bekleyenlerin üzerinde konuşmaya başladık. ‘Ortak Yapım’, bu görüşmelerimizden çıkan çok değerli bir proje oldu. Tiyatro, yapısı itibarıyla, normal hayat düzeninde de büyük fedakârlıklarla meydana gelen bir sanat dalı. Dolayısıyla beraber atacağımız adımlara buradan başlamak istedik. Yeni yetişen oyun yazarları var; belki de seslerini hiç duymadık. Bu dönemde ise bir eser yaratma imkânı daha da az. Bu proje, pek çok oyun yazarı, yönetmen ve oyuncuya mesleklerini icra edebilmeleri için fırsat sunmuş olacak. Sektörün gelişimi için insan kaynağı yaratımı açısından da bu tür hareketleri çok olumlu buluyorum. Ortaya çıkacak eserler için şimdiden büyük heyecan duyuyorum ve dilerim ki bu ortak hareketimiz sektöre ve tüm sektörlere örnek olsun.”

Yaratıcı Yazarlık 154 Adet Yazı
Yaratıcı Yazarlık, esasında birçok kişinin kafasındaki yazar imajının kendisidir. Yani kurguladığı veya gerçeğe dayalı bir konuyu kurgulayarak roman, hikaye vb. edebi türde ifade etmen uğraşı. Yaratıcı yazarlar sıklıkla “tıkanma” veya “kısırlaşma” denilen dönemlere girerler. Yazarken zorluk yaşarlar. Bu zamanlarda onlara yol gösterecek teknikler, moral verecek alıntılar ve fikir verecek yerli veya yabancı yazarların deneyimleri bu sitede Türkçe olarak yer alacak.

İlk Yorumu Sen Yap!

Yorum Yap!