fbpx

Roman Türü Nedir?

Ne kadar okur varsa bir o kadar da dünyayı içinde barındıran tarzlar karmaşası vardır. Yazmanın diğer unsurlarında olduğu gibi, bir kitabın birçok türden birine girmesini sağlayan belli kural ve ölçütler bulunur. İster cinayet ve gerilim, ister bilimkurgu ya da aşk romanı olsun, her kategorinin kendine özgü kuralları vardır.

Yazar E. D. Hirsch türü, bir dizi ilişki olarak niteler: “Bir türü tanımlamanın en iyi yolu – tanımlamak ne kadar mümkünse- doğrudan tarihsel ilişkiler içinde olan sınırlı bir grup metin arasındaki ortak unsurları açıklamaktır.” Bunun üstüne söylenecek bir şey yoktur.

Her türün kendine has özellikleri vardır: örneğin, geleneksel bir aşk romanı hep mutlu sonla biter. Diğer türlerin hikaye örgülerinde de, okurun önceden bildiği kendilerine özgü özellik ve unsurlar vardır. Hayal gücünün en son sınırlarını zorlasa bile, iyi bir bilimkurgu hikayesindeki bilimsel unsurlar anlaşılabilir olmalıdır.

Türler o kadar çeşitlenmiştir ki, piyasada artık alt türler türemiştir. Gerilim romanlarında, Mickey Spillane’in kurnaz özel dedektif romanları yanında Tom Clancy’nin teknogerilimleri vardır. Artık her türün, günümüzde yazılıp yayınlanan kitaplar arasında yer alan kendilerine ait daha küçük odaları vardır.

Bu farklı odaları anlayıp onların içinde yazmak, işe yeni başlayan bir yazar için yıldırıcı olabilir. Yine de, başarılı bir yazar olmanın anahtarı budur. Gerilim romanınız şiddet içermeyen hoş bir dedektiflik öyküsü mü yoksa bir polis araştırmasıyla mı ilgili olacaktır? Bilimkurgu romanınız uzayda geçen bir aşk romanı mı yoksa psikolojik bir roman mı olacaktır? Aşk romanınız günümüzde mi geçecek yoksa doğaüstü öğeler mi barındıracaktır? Yoksa her ikisi birden mi? Kafanız kolayca karışabilir. Piyasayı iyice araştırmak ve kendi romanınızı sınıflandırmak için ev ödevinizi nesnel gözlerle yapmak görüşünüzü berraklaştırır.

Kimi yazarlar asidir; çalışmalarını sınıflandırmayı reddederler.

Her Yönüyle Roman Yazımı, Joyce ve Jim Lavene

Arkadaş Yayınevi, s.15-18

Yaratıcı Yazarlık 154 Adet Yazı
Yaratıcı Yazarlık, esasında birçok kişinin kafasındaki yazar imajının kendisidir. Yani kurguladığı veya gerçeğe dayalı bir konuyu kurgulayarak roman, hikaye vb. edebi türde ifade etmen uğraşı. Yaratıcı yazarlar sıklıkla “tıkanma” veya “kısırlaşma” denilen dönemlere girerler. Yazarken zorluk yaşarlar. Bu zamanlarda onlara yol gösterecek teknikler, moral verecek alıntılar ve fikir verecek yerli veya yabancı yazarların deneyimleri bu sitede Türkçe olarak yer alacak.

İlk Yorumu Sen Yap!

Yorum Yap!